Az automata öntési folyamat ismerete és az öntéstechnikai fejlesztési trend

1. Az autóipari öntvények fejlesztési iránya

1.1 integrált autóipari öntvények tervezése

Az autóipar energiatakarékossága és a termelési költségek csökkentése továbbra is növekszik, teljes mértékben kihasználja az öntvények előnyeit, az eredeti bélyegzést, hegesztést, kovácsolást és öntést több részből, ésszerű tervezés és strukturális optimalizálás révén az integrált alkatrészek öntése érdekében A formázás hatékonyan csökkentheti a részek súlyát és csökkentheti a folyamat szükségtelen feldolgozását az alkatrészek tömegének és a nagy teljesítmény elérése érdekében.

A gépkocsi-öntvények integrációjának fejlődési tendenciája nyilvánvalóbb a nemvas ötvözet öntvények fejlesztésében. Annak érdekében, hogy az öntési eljárás teljes mértékben kihasználható legyen az öntvények összetett szerkezetének jellemzőinek eléréséhez, az ajtólemez integrált kialakítása,

Az állványváz, a műszerfal csontváza, az elülső keret és a tűzfal, amelyek mérete jelentősen nagyobb, mint a jelenleg gyártott öntvények, 4 000-5 000 t vagy annál nagyobb méretű öntőgépet kell gyártania.

1.2 Az autóipari öntvények tömege

Az autó szilárdságának és biztonságának biztosítása érdekében, amennyire csak lehetséges, az autó szilárdsága és biztonsága a készítmény minőségének csökkentése érdekében a könnyű súly elérése érdekében, ezáltal növelve az autó teljesítményét, csökkentve az üzemanyag-fogyasztást és csökkentve a kipufogógáz-szennyezést. A 100 kg-os 100 kg-os autócsökkenés 100 km-es üzemanyagfogyasztás esetén 0,3-0,6 literrel csökkenthető, ha a jármű súlycsökkenése 10% -os, az üzemanyag-hatékonyság 6% -kal 8% -kal növelhető. A környezetvédelem és az energiatakarékosság igényével a gépkocsi súlya a világ gépkocsi-fejlesztési trendévé vált, az autóipari öntvények súlya az autóipari öntvények fontos fejlesztési irányának egyikévé vált.

1.2.1 A jármű öntvényeinek könnyű felépítése

Az öntvények összes biztonsági tényezője esetében az egyenlő vastagságú formatervezés az autóipari öntvények egyik fő tervezési módja. Ugyanakkor az egyenlő vastagságú kialakítás fő hátránya, hogy a szerkezeti teljesítményt nem lehet teljesen kihasználni, és növelni kell az öntés súlyát. A CAE elemzés, a topológiaoptimalizálás és más eszközök segítségével optimalizálni kell a részek kialakítását, hogy a különböző részek stresszértékének egyes részei a falvastagság különböző részeinél következetlenek legyenek, a vékonyabb anyagvastagság kisebb részei vagy ne csökkenjenek a anyag a súlya. Figyelembe véve, hogy az öntésformálás komplex szerkezeti öntvények kialakulását eredményezheti, számos szabálytalan alakú keresztmetszetet érhet el. Tervezés, CAE vagy topológia optimalizálása és más alkatrészek stressz-elemzésének eszközei. Az erő eloszlása ​​szerint határozza meg az alkatrészek alakját és a konkrét helyi anyagvastagságot. Az öntési megerősítés, a lyukak és a megvastagodás révén nagymértékben csökkenthetik az alkatrészek súlyát.

1.2.2. Könnyűfém öntvények

Az alumínium és a magnézium és más könnyűfémanyagok felhasználása a jelenlegi gépjárműgyártók fő súlycsökkentő intézkedése. Az alumínium sűrűsége csak acél 1/3-a, kiváló korrózióállósága és hajlékonysága. A magnézium sűrűsége kisebb, csak 2/3 alumínium, kiváló a nagynyomású öntési körülmények között. Az alumínium és a magnézium fajlagos szilárdság (erősség és minőség arány) meglehetősen magas, a tömeg csökkentése, az üzemanyag-hatékonyság javítása döntő szerepet játszik. Amerikai autóipar az elmúlt két évben a versenyképesség javítása érdekében, az alumínium és a magnézium öntvények jelentős felhasználásával és az integrált öntéssel szorosan összefügg.

1.2.3 A gépjármű öntvények nagy teljesítménye

Az anyag teljesítményének javítása, hogy az egységrészek súlya nagyobb terhelést tudjon felszívni, az egyik módja annak, hogy hatékonyan csökkentse az öntvények súlyát. Stent-típusú öntvények jelentik az öntvények jelentős részét, és az öntvények fejlesztése is az egyik fókuszba került. A hőkezelés és az anyagi mikroszerkezet megváltoztatására irányuló egyéb intézkedések révén, ezáltal növelve az alkatrészek erősségét, merevségét vagy szívósságát, hatékonyan csökkentheti az alkatrészek tömegét.

Az izotóniás gátló vasaló nemcsak az acél szilárdságát javítja, mint a hagyományos acél, és a sűrűsége alacsonyabb, mint az acél, a sűrűsége 7,1 g / cm3, míg az öntött acél sűrűsége 7,8 g / cm3 széles körben ajánlott a közelmúltban év, az anyag A Izotermikus leeresztés gömbgrafitos öntöttvas, az öntvények azonos méretű fényviszonyok mellett, 10% -kal könnyebb az acélnál. Dongfeng Motor Company egy bizonyos típusú haszongépjármű használt hűlni a gömbgrafitos öntöttvas helyett acél könnyű ellenőrzést végzett,

És az izotermikus lehúzáshoz a 14 felfüggesztő rész nagy szilárdságú gömbgrafitos darabjait a szakértői fórumsor újratervezésébe. Az 1. táblázat az izotermikus keményedésgátló gömbgrafitos vasanyag felhasználása a könnyű hatás helyreállítása után, közel 40% teljes súlycsökkenés, hatása jelentős. Meg kell jegyeznünk, hogy az 1. táblázatban szereplő könnyű hatás nem csak az anyagcsere, hanem a könnyűszerkezet hozzáadásának is. Általánosságban elmondható, hogy az autóipari öntvények anyagainak cseréjét gyakran könnyű alkatrészek tervezése kísérte.

Az alumíniumötvözet és a magnézium ötvözet öntvények szintén nagy szilárdságú, nagy kemény anyagokat használnak az eredeti könnyűfém-súlycsökkenés helyett a nagy teljesítményű anyagok további tömegveszteséggel történő alkalmazása alapján. Az Egyesült Államok General Motors Corporation a magas - teljesítmény AE44 ötvözet Az eredeti alumíniumötvözet, a nagynyomású öntvény gyártási eljárás al-keret, az alumíniumötvözet súlycsökkenés alapján további súlycsökkenés 6 kg.

2. A gépkocsi öntési technológiájának fejlesztési iránya

2.1 Vékonyfalú összetett szerkezeti öntvények gyártási technológiája

Az autóipar fejlődésével és az energiatakarékosság és a kibocsátáscsökkentés iránti igényével egyre nagyobb hangsúlyt kap az autóalkatrész tömege. A vékonyfalú kialakítás révén a motorblokk fontos fejlesztési iránya. FAW Casting Co., Ltd. az FAW Volkswagen gyártású öntöttvas hengerhez, például a 06A hengeres falvastagság 4.5 mm ± 1.5 mm, az EA111 hengerfalvastagság 4 mm ± 1 mm, az EA888Evo2 henger jelenlegi tömeggyártása falvastagság 3,5 mm ± 0,8 mm, a következő generációs EA888Gen.3 hengeres termékszerkezet összetettebb, a falvastagság mindössze 3 mm ± 0,5 mm, a legvékonyabb szürke öntöttvas henger. A tömeggyártásban vannak olyan problémák, mint a törött mag, a sodródás magja és a falvastagság ingadozása. Azonban a homokmag és a homok minőségének szabályozásával, de nem képesek megfelelni az EA888Gen.3 henger gyártási követelményeinek, a magos öntési folyamat egész csoportjaként kell használni.

2.2 Alumínium-magnéziumötvözet nagyméretű szerkezeti alkatrészek gyártási technológiája

Az energiamegtakarítás, a környezetvédelem és a költségcsökkenés iránti növekvő kereslet miatt az alumínium-magnéziumötvözet nagyméretű szerkezeti öntvénye fontos fejlesztési irányt jelentett, és gyártási technológiája a forró pontok jelenlegi fejlődésévé vált. Jelenleg az alumínium-magnéziumötvözet nagyméretű szerkezeti részei fő gyártási technológiája a nagynyomású öntés, extrudálás öntés és alacsony nyomású öntés. Mivel a nagynyomású öntési termelés hatékonysága, a termékminőség vált a fő termelési folyamat, a gyártási technológia fejlesztése elsősorban koncentrálódik a nagynyomású öntési folyamat könnyű göndör, könnyen formálható sztómát az öntés, nem tud hőkezelési problémák.